Alles over hotels

De strijd tussen hotels en Airbnb

De laatste jaren ontdekken steeds meer en meer mensen het gemak van Airbnb. Dit is een website waarop je accommodaties kunt boeken op bestemmingen over de hele wereld. De hotelwereld is hier absoluut niet blij mee en niet geheel zonder redenen. Het is volgens hun namelijk nogal oneerlijke concurrentie. Dit is aan de ene kant wel logisch, maar aan de andere kant juist weer niet. Airbnb maakt het voor mensen namelijk mogelijk om online hun huis of pad of kamer te verhuren.

Officieel is dit alleen geoorloofd voor mensen die voor een bepaalde periode niet thuis zijn. Ben je bijvoorbeeld een weekend niet aanwezig dan kun je jouw appartement onderverhuren aan anderen. Die betalen hiervoor via Airbnb waardoor je toch nog wat winst maakt. Op sommige plaatsen zijn hotelkamers echter vrij duur. Hierdoor gaan mensen al snel op zoek naar alternatieven, Airbnb is in dat geval een mooie optie.

Maar vaak ziet men in de praktijk dat het niet geheel volgens deze regels gaat. Mensen verhuren meerdere panden onder, soms zelfs als ze hier niet de rechtmatige eigenaar van zijn. Daar komt bij dat de prijzen inmiddels steeds hoger worden zodat het al aardig in de buurt van de prijzen van hotels is komen te zitten. Toch is het vaak nog wel een stuk goedkoper waardoor mensen gretig gebruik van de site blijven maken. Vooral in gebieden waar de prijzen voor hotel kamers abominabel zijn zie je dat mensen vaak gebruik maken van Airbnb. Daarnaast zit je gewoon in huis bij iemand, waardoor je vak een stuk meer privacy hebt dan dat dit in een hotel het geval is, wel zo lekker dus.

Andere klachten die je nog wel eens hoort over Airbnb zijn dat de eigenaren van de panden vlak voordat iemand een verblijf heeft gepland dit cancellen. De boeker moet dan halsoverkop voor een nieuwe accommodatie zoeken terwijl hier bijna geen tijd meer voor is of alles al bijna vol kan zitten. Een andere veel gehoorde klacht was dat er altijd veel bijkomende kosten waren wanneer er geboekt werd zoals schoonmaakkosten of administratie kosten. Er is laatst echter door de rechter bepaald dat dit niet meer mag en men ook op Airbnb de prijzen moet weergeven die mensen daadwerkelijk voor een verblijf moeten betalen.

bard