Bijzondere hotels

De kleding van hotelpersoneel

Er zijn veel aspecten die belangrijk zijn voor het imago van een hotel. De ligging van het hotel, de inrichting ervan, de architectuur en de faciliteiten zullen het meest opvallen wanneer een potentiële gast het internet afspeurt naar een geschikt hotel. Wat er na het hotelverblijf blijft hangen zijn de hygiëne, de kwaliteit van het voedsel en de vriendelijkheid en het voorkomen van het hotelpersoneel.

Het is uiteraard ontzettend belangrijk dat het personeel zich gastvrij en professioneel gedraagt. De eerste indruk speelt echter ook een grote rol en daarbij is kleding van grote invloed. Welke kleding door het hotelpersoneel wordt gedragen is afhankelijk van het soort hotel. Bij kleine familiehotels gaat het er over het algemeen wat informeler aan toe dan bij grote chique hotels en hiertussen zijn natuurlijk allerlei varianten. Wat echter voor al het hotelpersoneel geldt is dat ze er te allen tijde netjes en schoon behoren uit te zien. De hygiëne van het hotel zal hieraan namelijk gekoppeld worden. Bovendien is het voor gasten erg prettig als ze direct kunnen zien wie tot het personeel behoort. Wanneer de hotelmedewerkers soortgelijke kleding dragen is dat meteen duidelijk.

Zeker in grote hotels is een hoteluniform gewenst omdat daar erg veel mensen rondlopen. Ook kan er nog onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten werkzaamheden van het personeel. Het kan handig zijn om in één oogopslag te zien wie de kamers schoonhoudt en bij wie je voor alle vragen terecht kunt. Het personeel dat in het hotel aanwezig is om klanten te woord te staan kunnen het best dezelfde kleur blazers of overhemden dragen. Als het hotel geen uniforms uitdeelt aan het personeel krijgen de hotelmedewerkers vaak de instructie om tijdens hun werkzaamheden een bepaalde kleur te dragen. Dan ziet niet iedereen er exact hetzelfde uit maar is er wel sprake van eenzelfde lijn. Als de medewerkers hun eigen modieuze outfit hebben gekozen, kan dit een speelse en informele sfeer uitstralen die perfect past bij bepaalde hotels.

Waar het in feite om draait is dat alles op elkaar afgestemd is, zodat de verschillende facetten in een hotel bij elkaar passen. Een heel statige en chique hotelbediende in een enigszins verouderd hotel zal protserig overkomen, terwijl er in een klassiek en duur hotel raar wordt opgekeken wanneer het personeel niet in uniforme kleding rondloopt. In grote drukke hotels heeft men vaak gastvrouwen en -heren in dienst die in de lobby aanwezig zijn om vragen van hotelgasten te beantwoorden. Het is wenselijk dat deze werknemers voorzien zijn van een naamplaatje. Dit komt uitnodigend over en maakt het voor de gasten eenvoudiger om hen aan te spreken.

Het spreekt voor zich dat een grote glimlach op het gezicht van de personeelsleden ook niet mag ontbreken. Wanneer de gasten zich op hun gemak voelen bij het vriendelijke personeel van een hotel is de kans immers groot dat ze nog eens zullen terugkomen.

bard