Bijzondere hotels

Hotels

Hotels, je komt zo overal ter wereld tegen. In iedere stad zijn wel hotels te vinden, maar ook daarbuiten heb je vaak prachtige hotels om te overnachten. Er zijn hotels in verschillende prijsklassen, met veel faciliteiten of wat minder faciliteiten en luxe of minder luxehotels. Ze zijn er in allerlei vormen en maten en ook zijn er verschillende typen hotels. Het hotelprincipe bestaat al heel lang, al ging dat er vroeger wel anders aan toe.

Een slaapplaats voor mens en dier

Rondom de Middellandse Zee reisden de mensen vroeger van oase naar oase. Dit deden ze vaak in een groep, omdat alleen reizen te gevaarlijk was. Ze brachten kleden en proviand mee en overnachten deden ze in de open lucht. Later werden er een soort van vertrekken gebouwd voor de rondtrekkende mensen, en de Grieken boden zelfs onderdak aan omdat ze dachten dat de vreemdelingen boze geesten of Goden waren die ze te vriend moesten houden. Ook de Romeinen waren heel gastvrij, tenslotte stond de God Jupiter voor gastvrijheid. Zowel mens als dier, ze waren altijd welkom voor een slaapplek en een maaltijd.

De eerste hotels

In de Middeleeuwen werd er steeds meer gereisd en Karel de Grote stelde rond het jaar 800 een nieuwe wet in. Iedereen werd verplicht om reizigers onderdak en voedsel te bieden, met een maximum van drie dagen. Het onderdak was meestal een zaal of een stal waar de mensen en dieren samen de nacht doorbrachten. Rond het jaar 1300 kwamen de eerste herbergen, waar men tegen betaling (vaak goederen) kon verblijven. Toen de zakenmensen van stad naar stad gingen reizen verschenen ook de eerste hotels. Meestal waren dit station hotels. Later kwamen ook de hotels voor de vakantiegangers, welvarende mensen die op zoek waren naar ontspanning en rust. Vaak werden deze hotels aan zee gebouwd of in een natuurlijke omgeving. In 1890 opende het Waldorf Astoria zijn deuren, een van de meest luxueuze hotels ter wereld.

Zakelijk reizen of privé?

De groei van het fenomeen hotel is daarna alleen maar toegenomen, net zoals het aantal reizigers. Mensen reizen de hele wereld over, zowel zakelijk als privé. Iedereen heeft zijn voorkeuren als het gaat om hotels. De een zweert bij bepaalde ketens, de ander heeft liever een intiem hotelletje in een historisch stadscentrum. Tegenwoordig hebben de hotels ook vaak tal van faciliteiten te bieden aan hun gasten. Zeker voor de zakelijke reiziger is bijvoorbeeld WiFi een pre of zelfs een vereiste. Het is altijd prettig als je op je hotelkamer nog even wat kunt werken of kunt nakijken. De meeste mensen nemen daarom dan ook hun eigen laptop mee. Een laptop zoals een refurbished macbook pro 13 bijvoorbeeld, is hiervoor een uitstekende keuze. Hij is door zijn formaat makkelijk mee te nemen en kan goed beveiligd worden. Maar ook als je privé in het hotel verblijft is het altijd gemakkelijk om een laptop mee te nemen. Je kunt hierop de openingstijden van de diverse bezienswaardigheden checken, internetbankieren of de kinderen kunnen er s’ avonds voor het slapen gaan nog even een filmpje op kijken.

bard